Аntalija Тurska – Najbolje ocenjene atrakcije i aktivnosti

antalija turska

Antalija nudi mnogo stvari za svakoga. Ako želite da se dozirate u razgledanju, Aspendos i lavirint u centru Antalije su među najboljim mestima za posetu, dok je grad savršeno postavljen da služi kao vaša baza za jednodnevne izlete oko istorijskih turističkih atrakcija raštrkanih po obližnjim brdima.

Ali za mnoge goste, istorija se jedva pominje. Nasuprot tome, Antalija se bavi plažama koje se graniče sa obalom i obilaskom čamcem da biste videli pogled na obalu Sredozemnog mora.

Ova lista najboljih atrakcija u Antaliji može vam pomoći da isplanirate svoje putovanje bez obzira na vrstu odmora koji tražite.

Istražite Stari grad Antalije

Kaldrmisane ulice oivičene su besprekorno očuvanim otomanskim kućama sa belim i crvenim krovovima koje su sada dom brojnih butik hotela, prodavnica poklona, umetničkih galerija i restorana.

Antalije stari grad

Postoji nekoliko manjih turističkih atrakcija za one koji žele da razgledaju, čak i ako je to više mesto za samo uživanje u atmosferi starog sveta.

Džamija Tekeli Mehmet Paše iz 18. veka vredna je pogledati samo zbog svojih složenih unutrašnjih pločica, a na glavnom trgu se nalaze kapija tvrđave i toranj sa satom prekrivenim kamenom.

Naći ćete graciozan Kesik Minare duž Hesapci Sokaka (okrnjeni minaret). Ovo je sve što je ostalo od građevine koja je nekada bila rimski hram, vizantijska crkva, a potom i džamija pre nego što je potpuno uništena u požaru u 19. veku.

Krenite u Mediteran iz Stare luke

Istorijska luka Antalije, koja se nalazi u severozapadnom uglu starog grada, predstavlja divan skup kafića i restorana sa pogledom na jahte koje se lagano klate koje se spremaju da isplove u Mediteran.

Primarni ekonomski centar Antalije je nekada bio u ovoj oblasti, ali je od drugog veka do sredine 20. veka bila glavna luka grada, donoseći trgovinu i prosperitet. Sada ima mirnu atmosferu čamca za razonodu.

Danas ovde dolazite da posmatrate zalazak sunca nad morem dok ispijate kafu, ili da se ukrcate na jedan od izletničkih brodova za jednodnevnu turu fokusiranu na uživanje u suncu, uživanje u bujnom pogledu na obalu i kupanje u Sredozemnom moru.

Opustite se na plaži Koniaalti

Jedna od dve glavne plaže u Antaliji, plaža Koniaalti, nalazi se zapadno od centra grada i ima prelepu pozadinu planina koje se spuštaju do mora iza njega.

Koniaalti plaži

Ova traka, koja je više šljunkovita nego peščana, leti je prilično popularna i kod domaćih i kod stranih turista, a obilje dostupnih sadržaja čini dane na plaži bez problema.

Dostupne su ležaljke sa suncobranima za iznajmljivanje, zajedno sa čistim toaletima i tuševima. Šetalište sa palmama iza plaže prošarano je snek barovima, kafićima i restoranima u slučaju da ogladnite.

Plaža je lako dostupna iz grada, što je čini veoma popularnom plažom za turiste koji borave u šarmantnim butik hotelima u staroj gradskoj četvrti Antalije, kao i za one koji borave u hotelima na moru.

Jednodnevni izlet u Aspendos

Ljubitelji istorije prvenstveno putuju u Antaliju na jednodnevni izlet u Aspendos, koji se nalazi otprilike 47 kilometara istočno.

Aspendos Antalija

Jedna od najvećih turističkih destinacija u Turskoj, ovo drevno mesto je dom rimskog pozorišta za koje se smatra da je najbolje očuvano u celom svetu.

2 i 3. vek, kada je izgrađena većina ruševina koje se danas mogu videti, bili su period procvata ovog veličanstvenog, istorijskog grada.

Veliki deo ostatka lokacije je još uvek u ruševinama i verovatno je fascinantan samo za najvatrenije turiste, sa izuzetkom pozorišta, koje je potpuno obnovljeno i ima kapacitet od 15.000 ljudi.

Obilazak vodopada Aspendos, Perge i Manavgat omogućava vam da posetite tri najpoznatije znamenitosti u regionu u jednom danu ako nemate dovoljno vremena, a želite da vidite što više od glavnih atrakcija Antalije.

To uključuje prevoz do i od vašeg hotela u Antaliji, obilaske rimskih ruševina u Aspendosu i Pergeu, ulaz u Aspendos i obližnje vodopade, ručak i ručak.

Sunčajte se i plivajte na plaži Lara

Plaža Lara, južno od centra Antalije, poznata je po svom finom, belom pesku, dobrim porodičnim sadržajima i raznim sportovima, uključujući daske za veslanje i iznajmljivanje džet-skija za one koji žele da se na vodi.

Plaža Lara Antalija

Za one koji žele samo da se opuste na suncu, iznajmljivanje ležaljki i suncobrana je jednostavna opcija.

Plaža Lara je glavna atrakcija za putnike koji dolaze u Antaliju na odmor koji se vrti oko sunca, mora i peska, jer se ovde nalazi veliki broj gradskih hotela na plaži.

Imajte na umu da ova plaža može biti pretrpana tokom najprometnijih delova leta.

Ruševine Termesosa

Iako Aspendos može da uživa veću turističku slavu, Termesos, koji se nalazi 34 kilometra severozapadno od Antalije, lako ga nadmašuje u smislu raspoloženja.

Ratoborni Piziđani, koji su tvrdoglavo branili svoju nezavisnost od planinskog bajtina Termesosa, bili su nekontrolisani ni od strane Grka ni od Rimljana.

Dobro očuvane ruševine ovog drevnog grada raštrkane su oko stenovite planine sa prekrasnim pogledom na okolinu.

Ako želite da istražite ovo mesto u celini, obucite čvrste cipele i ponesite puno vode.

Dok su vrhunska agora i kolonada posebno zapanjujući, pozorište pruža prekrasan pogled na vrhove planine Taurus.

Muzej Antalije

Ne propustite ovaj neverovatni muzej ako imate i najmanji interes za istoriju ovog dela turske obale tokom klasične ere.

Antalija Muzej

Upadljivi prikazi ovde prikazuju najbolja otkrića sa svih važnih lokacija iskopavanja u obližnjem regionu. Štaviše, zbirka je predstavljena vrhunski, što olakšava sagledavanje bogate (a ponekad i složene) istorije ovog dela obale.

Obimno arheološko područje sadrži eksponate od bronzanog doba do Vizantije, ali je najbolje prepoznato po svojim prikazima izuzetnih statua napravljenih u drevnim gradovima kao što su Perge, Ksantos i Patara tokom helenističkog i rimskog doba.

Yivli Minare

Minare Iivli (kanelasti minaret), jednu od najprepoznatljivijih struktura u Antaliji i jedno od mnogih istorijskih lokacija u starom gradu, izgradio je seldžučki vladar Alaeddin Kejkubad (1219-36).

Antalija Yivli Minare

Munara, koja ima osmougaoni bubanj na kojem se nalazi žljebovana osovina i galeriju sa korbama oko vrha, tipičan je i izuzetno dobro očuvan primer seldžučke arhitekture. Njegova kvadratna osnova je na vrhu ovog bubnja.

Susedna džamija, izgrađena u 14. veku, i danas je u upotrebi. Ulazna kapija Kale u stari grad nalazi se pored munare.

Kula sa satom iz otomanskog doba Antalije nalazi se preko puta minareta, a u blizini su i neke grobnice iz 14. veka.

Hadrijanova kapija

Hadrijanova kapija, koja je glavni ulaz u istočni deo starog grada Antalije i poznata je na turskom kao Učkaplar, predstavlja najspektakularniji ulaz u okrug.

Hadrijanova kapija Antalija

Na istočnoj strani starog grada, značajni delovi helenističkih i rimskih gradskih zidina uspeli su da se sačuvaju u fragmentarnom obliku, ali Hadrijanova kapija je najistaknutija od ovih delova.

Ova impresivna mermerna vrata sa tri luka, okružena impozantnim kulama, izgrađena su u znak sećanja na dolazak cara Hadrijana 130. godine i ukrašena je raskošnim skulpturalnim detaljima.

Pogledajte u plafon dok prolazite kroz lukove da vidite rezbarije koje su najbolje očuvane.

Rimska tvrđava – Antalija

Ova mala, 14 metara visoka cilindrična kula, koja se nalazi na periferiji parka Karaaliolu, izgrađena je u drugom veku da čuva drevnu luku Antalije.

Rimska tvrđava Antalija

Njegova primarna namena je nejasna, ali većina ljudi pretpostavlja da je služio kao osmatračnica ili svetionik iznad prometne luke ispod.

Trenutno je to odlično mesto za uhvatiti zalazak sunca ili uživati u širokougaonoj perspektivi drevne luke.

Sam park je odlično mesto za piknik i mirno, cveće ispunjeno povlačenje sa prometnih ulica u centru grada.

Dođite ovde da prošetate u sumrak kao što to čine domoroci. Ako želite da se opustite nakon razgledanja, u blizini se nalaze odlični kafići.

Nacionalni park Köprülü Canyon

Jedna od omiljenih lokacija za jednodnevne izlete za posetioce grada je Nacionalni park Kanjon Keprulu, 90 kilometara severoistočno od Antalije, za ljubitelje vode i sve koji traže adrenalin.

Nacionalni park Köprülü Canyon

Jedna od najomiljenijih lokacija za rafting u Turskoj je reka Keprulu, čija zelenkasto-plava voda vijuga kroz visoke, nazubljene stene.

Većina posetilaca putuje ovamo iz Antalije na poludnevni rafting ekskurziju, ali ako želite da istražite više, nacionalni park takođe nudi mnoštvo opcija za pešačenje i rasutu istorijskih gradskih ruševina koje možete videti.

Glavno naselje ovde ima kafiće na obali reke sa fantastičnim pogledom na kanjon ako biste radije uživali u pejzažu bez ulaska u samu vodu.

Od Sidea, koji se nalazi 64 kilometra jugoistočno od Nacionalnog parka Kanjon Keprulu, jednako je jednostavno doći do parka.

Drevni grad Perge

Ogromna agora sa kolonadom, polurazrušeni hramovi i veliki stadion Perge odišu aurom nekadašnjeg sjaja.

Perge Drevni grad

Drevna Pamfilija, koja je cvetala prvo pod grčkom, a zatim rimskom dominacijom, prvobitno je imala ovo kao glavni grad.

Ovdašnje ruševine, koje se nalaze oko 17 kilometara istočno od Antalije, nisu toliko poznate kao neka druga nalazišta duž turske mediteranske obale, pa ih zbog toga posećuje manje ljudi. Ovo omogućava posetiocima da mirno istražuju duge ulice sa kolonadama i delimično srušene hramove.

Posebno fascinantne lokacije uključuju Rimska kupatila, Helenistička kapija i region Akropolja sa svojim ekspanzivnim vidicima na celo mesto.

Tramvajska mreža u Antaliji proširena je sve do Aksua, odakle posetioci mogu pešačiti poslednja dva kilometra do glavne kapije lokacije, što ovo čini najpristupačnijim drevnim gradskim mestom za nezavisne putnike iz Antalije.

Posetite Olimpos i Chimare

Oko 84 kilometra jugozapadno od Antalije, na prelepom delu obale u blizini obraslih ruševina drevnog likijskog grada Olimposa, nalaze se skoro identični gradovi Olimp i irali.

Himera, prirodni večni plamen koji treperi iz stenovite litice iznad, najpoznatija je karakteristika ove lokacije pored ruševina.

Dok je Irali opušteniji i fokusiran na opuštanje na plaži, Olimpos je omiljen među mladim putnicima i poznat je po tome što je noću nemiran.

Oba su idealna za sve koji traže odmor na plaži daleko od turskih turističkih destinacija koje su posebno izgrađene.

Kraški izvori u regionu Antalije

Kraški izvori, vrtače i vodopadi mogu se naći u izobilju na krečnjačkom terenu oko Antalije.

Slično procesu koji je proizveo poznate turske terase Pamukkale, naslage kreča sa ovih izvora su se akumulirale tokom perioda od 1,5 do dva miliona godina i formirale su masivne terase od sedre.

Postoje izvori i vrtače koje možete videti u blizini Krkgoza i Pnarbasa (uskoro severozapadno od Antalije), ali vodopadi Gornji Diden su najpoznatije kraško obeležje u blizini.

Vodopadi se nalaze na platformi za posmatranje sa kafićem i mestom za piknik, 10 kilometara severno od centra Antalije. Poseta ovde predstavlja dobrodošlicu odustajanju od obilja istorijskih mesta u Antaliji.

Karain pećina

U Dosemaltiju, oko 27 kilometara severozapadno od Antalije, u pećini Karain, nekada je živeo praistorijski čovek. Tu su otkriveni artefakti iz donjeg i srednjeg paleolita.

Ovde su tokom iskopavanja otkriveni zubi i kosti iz neolita. Neki od artefakata su izloženi u muzeju na licu mesta, koji je mali, ali izuzetno temeljan.

Lokalne porodice koje traže odmor od grada vole da iskoriste prednosti velikih, lučno zakrivljenih pećina ovde za malo speleogradnje.

Ako je ikako moguće, pokušajte da posetite tokom radnog dana kada je posao sporiji. Ako imate automobil za iznajmljivanje, odličan jednodnevni izlet uključuje pećinu i muzej, kao i kraške izvore nešto severnije.

Najbolje vreme za posetu Antaliji

MesecVreme
JanuaraHladno i ponegde kišovito, prosečna temperatura oko 10°C
FebruaraHladno i ponegde kišovito, prosečna temperatura oko 10°C
MartaBlaga, prosečna temperatura oko 15°C
AprilBlaga, prosečna temperatura oko 20°C
MožeToplo, prosečna temperatura oko 25°C
JunaToplo, prosečna temperatura oko 30°C
JulVruće, prosječna temperatura oko 35°C
AvgustaVruće, prosječna temperatura oko 35°C
SeptembarBlaga, prosečna temperatura oko 25°C
OktobarBlaga, prosečna temperatura oko 20°C
NovembraHladno, prosečna temperatura oko 15°C
DecembarHladno, prosečna temperatura oko 10°C