Letovanje Spanija – Rezervišite svoj letnji odmor sada!

letovanje spanija

Mogli bismo ići u Španiju godišnje. Andaluzija, Ibica, Madrid, Barselona, itd. Zapravo, svaka lokacija u mediteranskom regionu je vredna posete jer kombinuje kulturu, urbani život i odmor na plaži. Spanija letovanje može biti dobar za sve. Uvek vas čeka odgovarajuća ponuda za putovanje u mediteransku naciju.

Opcije putovanja za letovanje u Španiji

Do kopna Španije može se doći vozom, autobusom ili avionom. Vreme putovanja autobusom između Srbije i Španije je oko 31h 55m i pokriva razdaljinu od oko 2073 km. Ako putujete avionom iz Španije za Srbiju, potrebno je 2 sata da stignete.

Niskobudžetne avio-kompanije olakšavaju odlazak u Španiju. Na primer, Rianair održava veze sa Barselonom, Madridom, Valensijom i Malagom sa više lokacija u Srbiji. Niskotarifni prevoznici takođe lete do i sa Baleara i Kanarskih ostrva. Sve značajne turističke kompanije takođe pružaju pristupačne paket aranžmane na španska ostrva i obalu.

Ulazak u Spaniju

Građani iz više od 50 zemalja u početku će imati pravo na ETIAS za Španiju, uključujući i Srbe. Ukidanje viza, za koje se može podnijeti zahtjev i dobiti ga u potpunosti putem interneta, omogućiće vlasnicima pristup ne samo Španiji, već i ostatku zemalja članica Šengenskog prostora Evropske unije. Elektronska priroda ETIAS-a znači da će putnici moći da izbegnu posetu konzulatu ili ambasadi kako bi dobili dozvolu da putuju u Španiju.

spaniju ulazak

Proces prijave je jednostavan i kandidatima bi trebalo da bude potrebno manje od sat vremena da popune. Nakon podnošenja, očekivano vreme za odgovor je do 3 dana, mada često podnosioci zahteva dobiju odgovor u roku od nekoliko sati. Obavezno se prijavite sa dovoljno vremena pre putovanja.

Nakon što je ETIAS izdat, putnici imaju 3 godine da uđu u šengensku zonu pre nego što ETIAS istekne. Nakon što kroče u Španiju ili bilo koju drugu zemlju šengenskog prostora, vlasnici pasoša Srbije će imati 90 dana putovanja u vremenskom periodu od 180 dana. Oni mogu ući u šengensku zonu više puta tokom tih 180 dana sve dok ukupan broj dana provedenih unutar tog područja ne prelazi 90.

Vreme i klima Španije

Klima i vreme u Španiji variraju u zavisnosti od regiona. Klima na severu je atlantska, sa toplim letima i zimama. S druge strane, u srcu Španije vlada okeansko-kontinentalna klima.

To znači da ovde zimi pada mnogo kiše i da u severnoj unutrašnjosti često pada sneg. Ipak, leti su ove temperature više od onih duž obale.

Sa prosekom od najmanje osam sunčanih sati svakog dana, podrazumeva se da nam se posebno sviđa sunčani jug Španije. Dakle, ovo ima više sunčeve svetlosti od severa, koji prima samo 5 sata sunčeve svetlosti svakog dana.

Najbolje vreme za letovanje u Španiju

Idealno vreme za putovanje prirodno zavisi od krajnje destinacije. Iako je u severnoj Španiji hladno i kišno tokom zime, najbolje vreme za hodočašće u Santjago de Kompostelu je tokom leta. S druge strane, svoj zimski šator možete udobno postaviti u južnoj Malagi, gde temperatura u decembru i dalje ide do 20 stepeni. Unutrašnjost Španije ima oštriju klimu, posebno na visokim visoravnima gde leta mogu biti prilično vruća, a zime veoma oštre.

Kišno i hladno vreme može se naći na Balearskim ostrvima od novembra do kraja februara. Vreme počinje dramatično da se zagreva početkom marta, a do jula i avgusta ostrva su potpuno naseljena, pa je teško pronaći mesto na plaži.

Klima na Kanarskim ostrvima je potpuno drugačija jer se nalaze mnogo južnije u Atlantskom okeanu, pored obale Maroka. Oni koji tragaju za suncem naći će Kanarska ostrva kao fantastično mesto za odmor zimi, a mogu čak i da se kupaju tamo. Atlantik je, međutim, hladniji od Mediterana.

Najpopularniji gradovi u Španiji

🗺️ Grad✈️ Aerodrom📝 Atrakcije
BarselonaAerodrom Barselona El PratSagrada Familia
Park Guell
Camp Nou
MadridAerodrom Madrid BarahasKraljevska palata
Glavni trg
Katedrala Almudena
ValensijaAerodrom ValensijaL’Oceanografic
Bullring in Valencia
Mercat Central
Cala RatjadaAerodrom Palma de MajorkaSvetionik Kapdepera
Luka Kala Ratjada
Kula stražara na Es Telegrafu
Ljoret de MarAerodrom Girona Kosta BravaCrkva Sant Roma
Zamak Ljoret de Mar
Groblje Ljoret de Mar

Najbolje destinacije koje treba posetiti u Španiji

letovanje u spaniji

Plaza Maior u Madridu

Jedna od najvećih atrakcija u španskom gradu je Plaza Maior, ili glavni trg, koji se nalazi u srcu Madrida. U petnaestom veku već je postao glavno tržište grada. Danas možete uživati u ukusnoj španskoj kuhinji u jednom od brojnih restorana dok uživate u jedinstvenoj arhitekturi ovog područja. Pored toga, Plaza Maior vredi posetiti usred zime kada se tamo održava uobičajena božićna pijaca.

Crkva Gospe od Regle u Fuerteventuri

U Fuerteventuri vas čeka jedna od najizvrsnijih katedrala Kanarskih ostrva. Možete ih locirati u gradu Pajara, a složeni ukrasi na spoljašnjosti će vas zapanjiti. Ulaz je besplatan. Ovde, mali kulturni izlet vredi odustati od dana na plaži!

Nacionalni park El Teide na Tenerifima

Nacionalni park El Teide i vulkan Teide u centru Kanarskog ostrva Tenerife takođe su s pravom na listi najboljih turističkih atrakcija u Španiji. Kopno takođe ima mnogo toga da ponudi. Nacionalni park, omiljena planinarska lokacija, proglašen je UNESCO-vom svetskom baštinom 2007. Pored toga, najviša planina Španije je vulkan Teide. Žičara vas može praktično odvesti do vrha.

Sagrada Familia u Barseloni

Putovanje u Sagradu Famliju je obavezno kada ste na letovanje u Španiji! Crkva u Barseloni je poznata znamenitost koja deluje impresivno na slikama, ali kada se nađete ispred nje, shvatićete zašto je to jedno od najposećenijih mesta u Španiji. Crkva, koju je dizajnirao umetnik Antoni Gaud, još uvek je u izgradnji, ali to ne umanjuje njenu privlačnost.

Alkazaba i Rimsko pozorište u Malagi

Možete videti Alkazabu, istorijsko uporište iz 11. veka, i rimsko pozorište, koji se nalaze u gradu Malagi. Danas možete posmatrati grad i luku sa veličanstvene tačke gledišta u Alkazabi dok gledate razne izložbe.

Stari grad Valensije

Tokom vašeg putovanja u Španiju, ne zaboravite da posetite zadivljujući stari grad Valensije. Posebno impresivni su katedrala u Valensiji i Plaza de la Virgen, centralni gradski trg.

Španska ostrva

Balearska i Kanarska ostrva su dve najveće i najznačajnije ostrvske grupe Španije. U Sredozemnom moru se nalaze Balearska ostrva, koja uključuju Majorku, Ibizu, Formenteru i oko 150 napuštenih ostrva.

S druge strane, Kanarska ostrva se nalaze u Atlantskom okeanu kod obale Maroka. Među njima su Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote i Gran Kanarija.

Smeštaj u Španiji

Španija nudi smeštaj svih vrsta, sa ogromnim hotelskim kompleksima koji dominiraju obalom. Ipak, uvek ćete otkrivati manje i prepoznatljivije hotele u drugom ili trećem redu.

Mali butik hoteli mogu se naći u gradovima kao što su Barselona, Valensija i Madrid, pa pazite na njih. Oni su znatno šarmantniji, ali ne koštaju više od poznatih lanaca. Još uvek postoji nekoliko porodičnih pansiona na Balearskim ostrvima.

Pored redovnih kampova, putnici u Španiju u kamperu ili mobilnim kućicama često mogu pronaći određene parcele van gradova.

Javni prevoz u Španiji

U Španiji će uvek biti autobus ako ne možete da stignete vozom. Regionalno gledano, dobro razvijene autobuske mreže vode, na primer ALSA u Andaluziji. Relevantne veb stranice vam omogućavaju da vidite red vožnje.

Autobusi su takođe odlični za putovanja po zemlji i mogu koštati manje od RENFE, nacionalne železnice Španije.

Iznajmljivanje automobila ili skutera ima smisla ako želite da svoj odmor u Španiji provedete duž obale i želite da istražite male zalive.

Kulturne karakteristike u Španiji

Sangria, paella i tapas su tri španska specijaliteta koji su stekli široko priznanje. Sva tri su dostupna širom Španije, iako je Andaluzija mesto gde su tapasi nastali.

Ne morate da idete u tapas bar da biste uživali u sitnim poslasticama u Sevilji, Kordobi i Granadi. Dovoljno je otići u tipičan pivski bar i uzeti točeno pivo. Točeno pivo se obično servira sa vrhom i “tapa” od sira, maslina ili drugih sitnih predmeta. Drugim i trećim pivom „tapas” su opskrbljenije, pa se u Andaluziji može napuniti i bez ulaska u restoran.