Ulcinj, Crna Gora – Otkrivanje ljepote plaža, istorije i kulture

Ulcinj Crna Gora

Šarmantni grad Ulcinj, koji se nalazi na živopisnoj južnoj obali Crne Gore, mami posetioce jedinstvenom fuzijom neprevaziđenih prirodnih ljepota, duge istorije i živahne primorske atmosfere. Za one koji traže jedinstveno i nezaboravno iskustvo, ovaj skriveni dragulj, okružen kristalno čistim talasima Jadranskog mora, nudi šarmantan bijeg. Ulcinj ima obilje atrakcija koje se bez napora spajaju sa ljubaznošću njegovih stanovnika, od drevnog Starog grada do sunčanih plaža. Dođite u avanturu dok istražujemo Ulcinj, Crna Gora, i saznajte zašto je postao popularna destinacija za pametne turiste.

Ulcinj Crna Gora

Ulcinj se nalazi u najjužnijem dijelu Crne Gore, uz jadransku obalu zemlje. Leži otprilike 70 kilometara (43 milje) južno od grada Bara i deli svoje granice sa Albanijom. Grad se nalazi između Jadranskog mora na zapadu i Skadarskog jezera (poznatog i kao Skadarsko jezero) na istoku.

Kako doći do Ulcinj?

Prevoz do Ulcinja Crna Gora

AUTOBUSOM: Do Ulcinja se može doći iz većine većih gradova kao što su Kotor, Budva, Podgorica, Cetinje itd. Autobuska karta košta manje od 10 EUR po osobi — na primer, karta od Kotora do Ulcinja košta između 7 i 8 EUR po osobi.

Imajte na umu da je autobuska stanica Ulcinj malo udaljena od glavne turističke zone, jer je udaljena oko 2,5 kilometra (oko 30 minuta hoda). Možete uzeti taksi sa autobuske stanice u Ulcinju, ali budite oprezni kada pregovarate o ceni – oko autobuske stanice se motaju prevaranti koji vrebaju nesuđene turiste. Taksi bi trebalo da košta od 1 do 3 evra.

AUTOMOBILOM: Ulcinj je odmah pored autoputa E851, koji počinje na hrvatskoj granici i prolazi čitavom obalom do granice sa Albanijom. To je divna vožnja sa prekrasnim pogledom, iako su neke oblasti puta malo krivudave i male. Ako imate vremena, možete da izađete sa autoputa i posetite maslinjake i plažu Valdanos, koji se nalaze nekoliko kilometara pre Ulcinja.

Šta raditi u Ulcinju?

Ulcinj nudi mnoštvo atrakcija koje zadovoljavaju širok spektar interesovanja. Evo nekih od najboljih stvari koje možete videti i doživeti u Ulcinju:

  • Stari Grad
  • Posetite Ulcinjske maslinjake
  • Velika plaža (Long Beach i druge popularne gradske plaže)
  • Ada Bojana
  • Mornarska džamija (Sahat Kula)

Stari Grad

Ulcin Stari Grad Crna Gora

Stari grad Ulcinj možda nije toliko poznat kao oni u Kotoru ili Budvi, ali ima određenu istorijsku privlačnost kojoj nema premca nigdje drugdje. Penjući se do Starog grada kroz stepenice koje izgledaju kao da su uklesane u stenu, naći ćete se pred debelim kaldrmisanim uličicama, tajnim pećinama i pogledom na more koji oduzima dah. Uprkos činjenici da nema mnogo uobičajenih turističkih stvari za razgledanje (to je uglavnom stambena oblast), dozvolite sebi sat vremena da upoznate oblast i lutate okolo.

Posetite Ulcinjske maslinjake

Bez pominjanja njegovih maslinjaka, Valdanos bi bio nepotpun. Jedan od najvećih maslinjaka u Crnoj Gori, Valdanos sadrži 18.000 stabala maslina natrpanih na 0,4 kvadratna kilometra, od kojih su mnoga stara stotinama godina. U stvari, na maslinovom ulju Buzuku Montenegro (zatražite posetu farmi), nalazi se drvo masline za koje se smatra da je staro više od 1.300 godina. Ulcinjski maslinjaci se gaje više od 2.000 godina, što ih čini jednim od od najstarijih na Mediteranu. Tradicija uzgoja maslina prenosi se generacijama, a gajevi su svedočanstvo o bogatom poljoprivrednom nasleđu grada.

Velika Plaža

Velika plaža, koja se proteže na preko 14 kilometara od Ulcinja do Ade Bojane, omeđena je privlačnim peščanim plažama i u pozadini ima veličanstvene planine nacije. Plaža je prepoznatljiva po nenadmašnoj prirodnoj lepoti, sa svojim zlatnim plažama, plavim talasima, i peščane dine u pozadini. Mediteranska vegetacija i stabla kleke prošaraju prelepo lišće okolnog područja.

Mala Plaža

Mala Plaza Ulcinj Crna Gora

Mala Plaza se nalazi na povoljnoj lokaciji u blizini Starog grada Ulcinja, što je čini pristupačnom turistima. Nudi zgodan spoj odmora na plaži i kulturnog istraživanja jer se nalazi u blizini živopisnih ulica Starog grada i južno od glavne gradske plaže. Raspoloženje u Maloj Plai je prijatnije i intimnije nego u prostranoj Velikoj Plai . Za one koji traže mirnije iskustvo na plaži, to je odlična opcija zbog svoje relativno skromne veličine, koja podstiče osećaj mira i povučenosti.

Plaža ima nežne, zlatne plaže koje mame ljude da se opuste i opuste. Plivači svih uzrasta imaće bezbedno i prijatno iskustvo zahvaljujući tihoj, čistoj vodi i postepenom nagibu dna. Plaža ima blage, zlatne plaže koje mame ljude da se opuste i opuste. Plivači svih uzrasta imaće sigurno i divno iskustvo zahvaljujući tihoj, čistoj vodi i postepenom nagibu dna.

Ženska plaža

Ova plaža je jedna od rijetkih plaža samo za žene u Crnoj Gori, kao što i samo ime govori. Da bi se sprečilo virkanje, ceo prostor je sakriven u niši, zajedno sa visokim drvećem i službenikom obezbeđenja na ulazu za dobru meru. Postoji mali štand gde možete kupiti piće i hranu.

Valdanos

Uvala Valdanos, poznata po plaži i maslinama, udaljena je samo 15 minuta vožnje od Ulcinja. Pobegnite na ovu manje poznatu plažu i iskoristite kristalno čisto more ako su Mala Plaa i Velika Plaa pune. Možda ćete naići na lokalne farmere koji prodaju stvari sa temom maslina na putu do plaže, što je idealno ako želite da kupite suvenir iz okoline.

Ada Bojana

Ostrvo Ada Bojana, koje ima karakterističan trouglasti oblik, nalazi se u blizini Ulcinja u Crnoj Gori. Na mestu gde se Bojana uliva u Jadransko more nalazi se grad Ada Bojana. Južni kraj ostrva, koje dele Crna Gora i Albanija, nalazi se na albanskom tlu. To je udaljeno, neokaljano skrovište koje pruža mirno, prirodno utočište. Poznate su veličanstvene peščane plaže koje krase obalu Ade Bojane. Posetioci se podstiču da se opuste, sunčaju i uživaju u prelepom pejzažu koji stvaraju meke, zlatne plaže. Zbog dobrih uslova vetra na plaži, jedrenje na dasci i zmajevi su poznati po posećivanju.

Mornarska džamija (Sahat Kula)

U centru starog grada Ulcinja, Mornarska džamija gleda na šarmantne ulice i pruža prozor u bogatu istoriju grada. Jedinstvenim stilom i uočljivom sahat kulom, ova džamija se izdvaja i poznata je kao Sahat Kula. Džamija predstavlja arhitektonski spoj otomanskog i mediteranskog stila, koji predstavlja regionalne kulturne uticaje. Mornarska džamija, za koju se smatra da je izgrađena u 18. veku, ima značajan istorijski značaj. Ona služi kao dokaz otomanskih korijena zajednice i njenih veza sa morskim običajima koji su bili od suštinskog značaja za prošlost Ulcinja. Džamija je simbol lokalnog islamskog kulturnog naslijeđa, a njeno prisustvo naglašava jedinstvenu ulcinjsku tapiseriju vjerske i etničke raznolikosti. Ona služi kao podsetnik na multikulturalnu pozadinu grada i koegzistenciju različitih religija. Eksterijer džamije je otvoren za posetioce da istražuju, uživaju u prepoznatljivim arhitektonskim detaljima i snimaju kamerom. Ipak, imajte na umu da zato što je to mesto bogosluženja, ulazak u unutrašnjost može biti zabranjen ili ograničen kada postoje verske ceremonije ili molitveni periodi.

Gde boraviti u Ulcinju?

U Ulcinju je na raspolaganju veliki izbor smještaja za različite ukuse i raspone cijena. Sa lakim pristupom komunalijama, preduzećima, restoranima i glavnoj plaži, centar grada je praktično mesto za boravak. Dostupni su hoteli, pansioni i stanovi u različitim rasponima cena. Razmotrite stvari kao što su željena lokacija, dostupnost objektima i atrakcijama i vrsta iskustva koje tražite, kao što je bekstvo na plaži, kulturna avantura ili mirna pauza, prilikom odabira smeštaja u Ulcinju.

Smestaj u Ulcinj

Gde jesti i piti u Ulcinju?

U Ulcinju su dostupne razne alternative za ručavanje, koje zadovoljavaju različite ukuse i raspone cena.

Otkrijte živopisne ulcinjske ulice Starog grada u kojima možete pronaći razne restorane koji služe tradicionalnu crnogorsku kuhinju. Ovi restorani često imaju udobne obroke na otvorenom i nude meso sa roštilja, sveže morske plodove i regionalne specijalitete. Ulcinj je poznat po ukusnim morskim plodovima jer je grad na plaži. Brojni riblji restorani koji služe ribu sa roštilja, lignje, hobotnice i škampe nalaze se duž obale. Ova mesta gostima pružaju pravi ukus Jadrana dok pružaju zadivljujući pogled na more. Različiti kafići i restorani na plaži mogu se naći duž cele obale, a posebno na Velikoj Plai (Duga plaža) i Mala Plaa (Mala plaža). Ova mesta često pružaju hladan ambijent u kojem možete jesti ili piti dok se divite predivnom pejzažu obale.

Jesti i Piti u Ulcinju