Sveti Stefan – savršen izbor za odmor u Crna Gora.

Ostrvo Sveti Stefan Crna Gora

Sveti Stefan je malo ostrvo koje se nalazi na crnogorskom primorju, poznato po svom luksuznom odmaralištu i bogatoj istoriji.

Istorija ostrva

Ostrvo ima fascinantnu istoriju koja datira još od 15 veka kada su ga prvi put naselili ribari. Tokom godina, njime su upravljale različite sile, uključujući Mlečane, Osmanlije i Crnogorce. Za vreme mletačke vladavine u 16. veku, ostrvo je utvrđeno zidovima i kulama, a podignuta je i mala crkva, čime je ostrvo dobilo ime – Sveti Stefan, što na engleskom znači Sveti Stefan.
Početkom 19. veka Sveti Stefan je postao gusarsko uporište, a njegovi stanovnici su se bavili piraterijom i švercom. Kasnije, tokom Drugog svetskog rata, ostrvo su okupirale italijanske snage koje su ga pretvorile u koncentracioni logor.

Pretvaranje ostrva u odmaralište

Stara istorija ostrva Svetog Stefana

Šezdesetih godina prošlog veka, ostrvo je transformisano u luksuzno odmaralište od strane Aman grupe, koja je od tada ugostila mnoge poznate ličnosti i goste visokog profila. Poznate ličnosti i političari iz celog sveta, poput Merilin Monro, Sofije Loren i Elizabet Tejlor su bili gosti ovde. Odmaralište se sastoji od 50 kamenih vikendica, svaka sa svojim jedinstvenim dizajnom i arhitekturom. Vikendice su raspoređene po celom ostrvu i povezane kaldrmisanim stazama i uličicama, dodajući šarmu i karakteru ostrva.

Kako doći do ostrva Sveti Stefan?

1.Peške – Šetnjom primorskom stazom od Budve do Svetog Stefana ćete pešice doći. Iako pešačenje od 8 km uključuje pauze za plivanje, ipak je prelepo.
2.Taksijem ili automobilom – Alternativa je taksijem iz Budve. Alternativno, ako imate automobil, možete da se odvezete tamo i parkirate ga u blizini ostrva. Parking košta 2 evra po satu ili je besplatan ako potrošite 20 evra u restoranu Olive. Od Budve se glavnom rutom stiže za oko 15 minuta. Kada stignete tamo, pogled je znatno lepši blizu glavnog puta, pa snimite tamo.
3. Autobusom – Za dva evra u oba smera saobraća se i autobusom od budvanske autobuske stanice do Svetog Stefana.
4.Turneja – Možete rezervisati jednodnevni izlet na Sveti Stefan ako planirate da ceo odmor provedete u Kotoru i preskočite Budva

Plaže na Sveti Stefan

najlepše plaže na Svetи Stefan

Odmaralište na Sveti Stefan nudi niz aktivnosti za goste, uključujući privatnu plažu sa kristalno čistim morem, spa centar, fitnes centar i časove joge. Gosti takođe mogu uživati u sportovima na vodi kao što su kajak, veslanje na dasci i ronjenje. Za one koji žele da istraže okolinu, hotel može da organizuje izlete u obližnje gradove i sela kao što su Budva, Kotor i Perast.
Jedna od glavnih atrakcija Svetog Stefana je njegova zapanjujuća prirodna lepota. Ostrvo je okruženo bistrom plavom vodom, savršenom za plivanje, ronjenje i druge sportove na vodi. Plaže su peščane i čiste, što ga čini idealnom destinacijom za porodice i parove.
Na Amanu Svetog Stefana postoje tri plaže sa ružičastim peskom:

  • Plaža Sveti Stefan
  • King’s Beach
  • Kraljičina plaža

Plaža Sveti Stefan je otvorena za javnost kao i za goste. Plaža ima severnu i južnu stranu sa obe strane prevlake. Sedišta i ležaljke na severnoj strani koštaju 80 evra. Cene na južnoj strani počinju od oko 15 € za dve stolice i suncobran. Alternativno, možete se jednostavno opustiti besplatno ovde na pesku. Osoblje na plaži Aman Sveti Stefan upravlja stolicama i ležaljkama sa obe strane.
Kraljeva plaža se nalazi između plaže Sveti Stefan i Kraljičine plaže. Ovaj je takođe dostupan posetiocima i nerezidentima. Od Svetog Stefana možete doći čamcem do plaže ili možete prošetati rutom koja vodi do Kraljičine plaže.
Kraljičina plaža je potpuno privatna i dostupna samo gostima hotela. Ovde su dostupni Aman Spa i nemotorizovani sportovi na vodi kao što je stand-up veslanje na dasci.

Gde možemo da ostanemo i po kojoj ceni?

U naselju za odmor Sveti Stefan, odmah preko puta ostrva, postoji veliki izbor fantastičnog smeštaja. Većina ovih mesta za boravak su privatni stanovi, ali ovde su se naselili i lepi hoteli, pa čak i butik hoteli.

hoteli sveti stefan crna gora

Cene smeštaja u odmaralištu Sveti Stefan variraju u zavisnosti od odabrane sobe ili apartmana, sezone i dužine boravka. Kao luksuzno odmaralište, cene su uglavnom na višem nivou. Međutim, iskustvo boravka na tako jedinstvenoj i istorijskoj lokaciji često je vredno troškova za mnoge putnike.
Tokom špice sezone, koja je obično između juna i septembra, prosečna cena standardne sobe može da se kreće od oko 500 do 1.000 evra po noći. Za apartmane i vile cene mogu biti znatno veće i kreću se od 1.500 do 5.000 evra po noći ili više.
Tokom sezone ramena, koja je obično u maju i oktobru, cene mogu biti nešto niže, u rasponu od 400 do 800 evra po noći za standardnu sobu i 1.200 do 3.500 evra po noći za apartman.