Šarmantni Risan – primorski raj Crne Gore

Leto Risan Crna Gora

Ako namjeravate posjetiti Crnu Goru, a posebno Boku Kotorsku, onda osim glavnog grada Kotora i prekrasnog ljetovališta Herceg Novi, vrijedi posjetiti i mali biser Risna. Risan se nalazi skoro na pola puta između Herceg Novog i Kotora i nekada je bio prilično velika luka. Danas se grad može definisati kao poluspavaće naselje, u kojem se uglavnom nalaze novoizgrađene kuće i vikendice za vikend i odmor. Risan se uzdiže i uz brežuljak u čijem je dnu divno šetalište prošarano pregršt kafića. Bio je to prva prestonica Ilirije, Risan je ujedno i najstarije naselje u Boki Kotorskoj, jer je ovde bilo 228. godine pre nove ere, kraljica Ilira, Teuta, izvršila je samoubistvo nakon što je izgubila bitku protiv Rimljana. Nakon ovih događaja, ove zemlje su bile uključene u granice rimske provincije Dalmacije, sve dok u 9. veku Risan /tada nosio ime Risinijum/ nije pao pod udarima Saracena, koji su ga uništili.

Kako doći do Risan?

Ukoliko ne planirate da Crnu Goru i primorje posetite automobilom, do ovog dela zemlje najlakše je doći autobusom. Postoje redovne linije koje saobraćaju duž obale Bokokotorskog zaliva, povezujući Kotor i Herceg Novi. Autobusi se zaustavljaju u glavnoj ulici u Risnu, gde je skoncentrisan veliki broj prodavnica.

Gde boraviti u Risan?

Risan je mali grad i neće vam trebati mnogo vremena da ga istražite. Neće vam trebati mnogo vremena ni da istražite glavne lokalne atrakcije Villa Urbana. Ukoliko ipak odlučite da ovde ostanete duže i pitate se gde da prenoćite, jedna od prihvatljivih opcija za ovo je Hotel Teuta. Hotel se nalazi na samoj obali mora i nudi osnovne sadržaje koji su potrebni svakom turistu. U hotelu nema gde da se jede, ali u tu svrhu ima dovoljno kafića u blizini duž šetališta u kojima možete da se osvežite i napunite baterije.

Atrakcije u Risnu.

Risan Crna Gora Ulice

Risan je poznat po svojim atrakcijama.Navešću neka od najposećenijih mesta u Risnu:

  • Rimski mozaici u Risаn
  • Crkva Svetih Petra i Pavla u Risan
  • Manastir Banja
  • Ulica Gabela
  • Restoran Risan
  • Iz Risna idite na sporedan put do Perasta

Rimski mozaici u Risаn

Rimski Mozaik Risan Crna gora

Otkrijte ostatke rimske prošlosti Risna kroz prelepe mozaičke kompilacije iz 2. i 3. veka nove ere u Vili Urbani. Vila je otvorena od maja do oktobra, od 8 do 20 časova, a ulaz je 2 evra, uz popuste za grupe. Iako su mozaici oštećeni u zemljotresu 1979. godine, još uvek možete videti njihove zamršene dizajne. Obavezno pogledajte mozaik sa morskom florom i lišćem vinove loze u nekadašnjim prostorijama za stanovanje, kao i retki prikaz usnulog boga Hipnosa u trećoj prostoriji. Pored toga, možete videti i crno-beli kockasti mozaik u druga prostorija, koja je najverovatnije bila trpezarija. U susednoj prostoriji ćete naći sarkofag iz 7. veka koji je nekada sadržavao skelet.

Crkva Svetih Petra i Pavla u Risan

Poseta crkvi Svetog Petra i Pavla je obavezna za svakoga ko želi da uroni u bogato versko i kulturno nasleđe Risna. Ova istorijska pravoslavna crkva, ukrašena tradicionalnim freskama i ikonama, dugo je bila kamen temeljac lokalne zajednice. Oduševite se složenom arhitekturom i kitnjastim enterijerom crkve, koji obezbeđuju spokojnu i kontemplativnu atmosferu i za verne i za radoznale.

Manastir Banja

Otkrijte mirnu ljepotu manastira Banja, osamljenog dragulja iz 12. vijeka smještenog u bujnom crnogorskom pejzažu. Okružen maslinjacima i sa panoramskim pogledom na zaliv, ovo duhovno utočište poziva posetioce da istraže njegove drevne kamene zidove, freske i mirne bašte. Miran ambijent manastira pruža savršenu priliku za razmišljanje i kontemplaciju dok se upijate u prirodno okruženje koje oduzima dah.

Manastir Banja Risan Crna Gora

Ulica Gabela

Ulica Gabela Risan

Prošetajte šarmantnom ulicom Gabela, gde vas tradicionalna crnogorska arhitektura i neobične kaldrmisane staze prenose u prošlo doba. Ova živopisna ulica oivičena je šarmantnim kafićima, zanatskim radnjama i lokalnim galerijama, pružajući savršeno okruženje za laganu šetnju ili popodnevnu kupovinu suvenira. Uronite u živu lokalnu kulturu i doživite toplo gostoprimstvo po kojem je Risan poznat.

Restoran Risan

Priuštite svojim nepcima divno kulinarsko iskustvo u Restoranu Risan, omiljenom lokalnom restoranu poznatom po ukusnoj crnogorskoj kuhinji. Probajte tradicionalna jela napravljena od svežih, lokalnih namirnica i uživajte u ukusnim morskim plodovima ulovljenim direktno iz Boke Kotorske. Topla i prijatna atmosfera Restorana Risan, zajedno sa njegovim izuzetnim ukusima i pažljivom uslugom, čine ga nezaboravnim iskustvom u restoranu u srcu Risna.

Risan Restoran Crna Gora

Iz Risan idite na sporedan izlet u Perast

Na samo nekoliko minuta vožnje od Risna, živopisni grad Perast čeka vas sa svojom zadivljujućom baroknom arhitekturom, istorijskim crkvama i znamenitim ostrvskim atrakcijama: Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe. Ovaj šarmantni primorski grad, prožet pomorskom istorijom, nudi divan izlet iz Risna, pozivajući posetioce da istraže njegove uske ulice, šetalište uz obalu i idilične trgove. Ne zaboravite da se provozate čamcem do dva kultna ostrva, gde se možete diviti prelepom pogledu na Bokokotorski zaliv i okolne planine.