Otkrijte Herceg Novi: Vaš savršeni odmor!

Herceg Novi Crna Gora

Herceg Novi je prelijepi primorski grad u Crnoj Gori, koji se nalazi na ušću Boke Kotorske i ispod veličanstvene planine Orjen. To je popularna turistička destinacija poznata po svom lekovitom morskom blatu i drugim banjskim i velnes sadržajima. Bele gradske vile okružene cvećem i zelenilom, a zgrade i raspored grada odražavaju njegov autoritet iz prošlosti. Iako nije tako istorijski šarmantan kao Kotor ili živ kao Budva, Herceg Novi nudi obilje mogućnosti za istraživanje i opuštanje u samo nekoliko dana. Grad je takođe udaljen kratkom vožnjom brodom od zadivljujućih plaža i uvala poluostrva Luštica i blizu planine Orijen. Štaviše, njegova blizina hrvatskoj granici olakšava organizovanje jednodnevnog izleta u Dubrovnik, koji se nalazi samo 50 kilometara severno od Herceg Novog.

Stara istorija grada.

Herceg Novi je osnovao bosanski kralj Tvrtko 1382 godine, a osnivanjem grada osiguran je izlazak Bosne na more. Njegov očigledan strateški položaj dao je gradu prilično burnu istoriju, sa značajnim brojem vladara koji se menjao u kratkom istorijskom periodu. Ipak, treba napomenuti da su ono što se danas vidi u gradu i ono što je opstalo tokom godina uglavnom gradili Mlečani, Turci i Austrougari. Ovo takođe određuje prilično mešovito arhitektonsko nasleđe predstavljeno u mešavini arhitektonskih stilova. Herceg Novi je svoje današnje ime dobio sredinom 15. vijeka za vrijeme vladavine kneza Stefana Vukčića Kosače, srpskog plemića i guvernera Bosne, koji je preduzeo jačanje grada. Grad su osvojili Turci 1482. godine, koji su vladali još dve stotine godina, sa izuzetkom kratkog prekida 1538. godine kada su Španci zauzeli grad. Godine 1687. grad je pao u ruke Mlečana, koji su vladali do 1797. godine kada je Herceg Novi pao u austrijske ruke. U narednim godinama gradom su sukcesivno vladali Rusi, Francuzi i konačno Austrougari, koji su ovde ostali do kraja Prvog svetskog rata.

Herceg Novi Crna gora u antici

Kako doći do Herceg Novi?

Herceg Novi putovanje

Ako nemate privatni ili iznajmljeni automobil, jedna od opcija da dođete do Herceg Novog je autobusom. Gradska autobuska stanica, na koju stižu uglavnom domaće linije, kao i autobusi iz Dubrovnika, nalazi se na magistralnom priobalnom putu zvanom Jadranski put. Železnička stanica se nalazi na samo 5 minuta hoda od Starog grada. Ukoliko imate rent-a-car ili privatni automobil, moraćete unapred da obezbedite parking, jer nema toliko mesta u gradu. . Parkiranje u gradu je plaćeno, sa označenim crvenim zonama u najcentralnijim delovima i žutim zonama u ostalim delovima grada. Zone su ocrtane linijama u odgovarajućoj boji. Crvena zona košta 80 centi po satu, a žuta 50 centi po satu. Takođe možete platiti 24 sata parkiranja u žutoj zoni za 5,00 evra.

Mesta za videti i šta treba uraditi u Herceg Novom?

  • Tvrđava Mare
  • Stari grad Herceg Novi
  • Kanli Kula
  • Pet Danica, Šetalište
  • Rose
  • Ostrvo Mamula

Tvrđava Mare

Najpoznatija turistička atrakcija u Herceg Novom je tvrđava Mare (lokalno poznata kao Forte Mare). Podigao ga je 1. bosanski kralj Tvrtko I, davne 1382. godine. Tokom godina i po tome ko je vladao zemljom prolazio je kroz nekoliko faza transformacije i obnove.

Mare Tvrdava Herceg Novi

Tvrđava je prvobitno bila odbrambeni položaj za zaštitu Herceg Novog od morskih napada. Možete pristupiti kuli i otkriti brojne prolaze, merdevine i stepenice u prelepom kamenom kompleksu tokom posete.

Stari grad Herceg Novi

Kada govorimo o znamenitostima Herceg Novog, osim prekrasnih plaža i podzemnih morskih pećina, moramo obratiti pažnju i na nekoliko prekrasnih istorijskih znamenitosti grada. Prije svega, vrijedi spomenuti Stari grad Herceg Novi. Najbolje mesto za početak šetnje gradom je mali centralni trg Nikole Durkovica. Preko puta je ulaz u Stari grad. Vrijedi posjetiti i Trg Hercega Stiepana – mali kvadratni prostor koji čine niske, svijetle bijele kamene kuće i pun kafića. Nedaleko je i sahat kula /Sahat Kula/, podignuta 1850. godine. Važan dio Starog grada Herceg Novog je crkva Svetog Arhangela Mihaila, oko koje se nalaze dvije ogromne palme. Izgleda mnogo starije od svojih 100 godina (izgrađena je 1900. godine), ova krem-bela struktura prepoznatljiva je po svojim kulama.

Stari Grad Herceg Novi Crna Gora

Kanli Kula

Severni i južni deo Starog grada okruženi su masivnim utvrđenjima koja su nekada bila povezana sa gradskim zidinama. Na severu se nalazi Kanli Kula iz 16. veka, čije ime u prevodu znači “Krvava kula” – iako odbrambene prirode, ova tvrđava je prvenstveno služila kao zatvor pod turskom vlašću. Danas se ovo mesto koristi za predstavljanje pozorišnih predstava na otvorenom, sa pogledom na ceo zaliv i poluostrvo Luštica. Još jedna važna tvrđava u gradu je Forte Mare, ili morska tvrđava. Manje je impozantan od Kanalske kule, ali je bio i od velikog odbrambenog značaja protiv neprijateljskih invazija.

Pet Danica, Šetalište

Pet Danica Herceg Novi

Druga značajna lokalna znamenitost koju ne možete zaobići je hercegnovsko primorsko šetalište, pod nazivom Šetalište pet Danica. Šetalište počinje od Forte Marte i proteže se celom dužinom obale do Igala, odnosno oko 5 km. iz grada. Možda vam zvuči čudno, ali u periodu 1936-67. šetalište je zapravo bila železnička pruga, o čemu svedoči nekadašnja zgrada mesne stanice koja se nalazi preko puta marine /danas funkcioniše kao mali hotelski kompleks/. Na šetalištu ćete naći najživlje lokalne restorane, barove i kafiće.

Rose

Iz marine Herceg Novi čamci polaze tokom celog dana i kreću do Roža (malo selo preko puta zaliva) i Luštice. Za manje od 6,00 evra po osobi možete otići na izlet brodom do Luštice ili rezervisati celodnevni izlet. Ako ste na celodnevnom izletu, čamac će se zaustaviti na ostrvu Mamula, koje se nalazi na samom ulazu u zaliv.

Ostrvo Mamula

Ostrvo Mamula je nekada korišćeno kao zatvor, a danas možete prošetati ruševinama i videti istoriju mesta. Ostrvo Mamula je nekadašnja tvrđava i koncentracioni logor koji se vremenom transformisao u prelepo odmaralište, ekskluzivno i pomalo skupo, ali prošarano prijatnim obalama i plažama. Kada posećujete organizovanu turneju, nemate baš dovoljno vremena za istraživanje jer zaustavljanja ne traju duže od trideset minuta, ali možete zatražiti produženje tog vremena posete ako ste na privatnom obilasku.

Karta za čamac, koja uključuje posetu plaži Žanjice, Plavoj pećini i ostrvu Mamula, košta 15 evra.

Ostrovo Mamula Crna Gora

Gde odsesti u Herceg Novom?

Iako je jedno od najpoznatijih ljetovališta na crnogorskom primorju, Herceg Novi nudi prilično ograničene mogućnosti smještaja. Osim hotela i ostalog smeštaja u gradu, prenoćište možete potražiti iu susednom selu Igalo, koje je satelitski grad Herceg Novi i nalazi se 5 kilometara zapadno od grada. Cene su ovde niže, ali kvalitet smeštaja nije vrhunski, jer je većini hotela potrebno renoviranje.

Ljubitelji kampovanja mogu iskoristiti jedan pristojan u Herceg Novom – ovo je Autokamp Zelenika, koji radi od aprila do oktobra. Kamp se nalazi u predgrađu Herceg Novog, na udaljenosti od oko 2-3 km. Ukoliko se niste unapred odlučili za smeštaj i pitate se gde da rezervišete sobu, najbolje je da se obratite lokalnoj turističkoj kancelariji ili lokalnoj turističkoj agenciji.

Hrana i piće u Herceg Novi

Hrana i pice Herceg Novi Crna Gora

Grad je poznat po koncentraciji odličnih restorana na i u blizini obale, koji obično nude odlične morske plodove. I ovde postoji obilje mesta tipa „snack-bar”. Većina barova u kojima možete da sednete i popijete piće nalazi se oko šetališta Šetalište pet Danika. Preporučujemo vam da probate Cafe Nautica, koji ima veliki izbor kontinentalnog točenog piva, ili Iachting Club, koji ima veliki izbor vina, a leti i živu muziku. Nasuprot njemu je još jedno prijatno mesto – Sport Cafe, koji je u kasnim satima prepun ljubitelja piva. Sjajni kafići su koncentrisani oko Trga Nikole Durkovice i Trga Herceg Stijepana. Većina ovih mesta je otvorena do ranih sati posle ponoći.