Gdje se spajaju istorija i kultura – Upoznajte lijepo Cetinje

Cetinje

Cetinje, grad sa oko 14.000 stanovnika, nalazi se u južnom regionu Crne Gore, nedaleko od Jadranskog mora. Pogodno je lociran u odnosu na druge istaknute gradove u Crnoj Gori: Podgorica, glavni grad zemlje, udaljena je oko 40 km, Budva je udaljena 30 km, a Kotor je udaljen 42 km ako krenete izazovnim, ali isplativim putem kroz Nacionalni park Lovćen, koji se može pohvaliti sa 16 okreta ukosnice. Iako Cetinje može izgledati mirno, ono ima veliki značaj kao jedna od najvažnijih lokacija u Crnoj Gori, koja služi kao bivša prestonica i kulturno središte. I dalje zadržava počasnu titulu glavnog grada Crne Gore i služi kao zvanična rezidencija predsjednika zemlje.

Grad je poznat po svojim istorijskim znamenitostima, uključujući bivše ambasade, prelepe crkve i manastire. Za one koji traže dublje razumijevanje istorije i kulture Crne Gore izvan popularnih primorskih destinacija, posjeta Cetinju je veoma preporučljiva, posebno jer je lako dostupno. Štaviše, Cetinje se može kombinovati sa posjetama obližnjim prirodnim čudima, nudeći savršen jednodnevni izlet sa mora ili iz Podgorice, omogućavajući posjetiocima da istraže i kulturne i prirodne atrakcije ovog područja.

Kako doći do Cetinje?

Putovati do Cetinja je izuzetno jednostavno. Sa Cetinja i sa Cetinja svakodnevno saobraćaju brojni autobusi jer se grad nalazi duž glavne crnogorske autobuske linije koja povezuje Podgoricu sa Budvom i drugim lokacijama duž Jadranskog mora. Sve divne lokacije van grada nisu dostupne javnim prevozom, tako da ako želite da vidite više od Cetinja biće vam potreban automobil ili put.

Šta videti dok ste u Cetinje?

Čak i ako je Cetinje danas uspavan gradić, nekadašnja prestonica Crne Gore je puna atrakcija i zanimljivih mesta za razgledanje koja će vas zaokupiti nekoliko sati.

 • Cetinjski manastir
 • Dvor kralja Nikole
 • storijski muzej Cetinje
 • Vlaška crkva
 • Nacionalni park Lovćen

Cetinjski manastir

Jedan od najznačajnijih vjerskih i kulturnih objekata u Crnoj Gori je Cetinjski manastir, koji se obično naziva Cetinjski manastir ili manastir Svetog Petra Cetinjskog. Manastir ima dugu i slavnu prošlost koja datira iz petnaestog veka. Prvobitno je osnovan kao srpski pravoslavni manastir i od tada je važan za duhovni i kulturni život Crne Gore. Glavna crkva, dnevne sobe i drugi objekti su među brojnim zgradama koje čine manastirski kompleks. Karakterističan i privlačan izgled arhitekture rezultat je spoja vizantijskih, baroknih i srpskih pravoslavnih elemenata.U manastiru se čuva velika zbirka verskih predmeta i relikvija.

Desna ruka Svetog Jovana Krstitelja, za koju se smatra da poseduje natprirodne sposobnosti isceljenja, jedno je od njegovih bogatstava. Posjetiocima su otvoreni i razgledavanje ovih svetih moštiju i obilato manastirska zbirka vjerskih djela, rukopisa i drugih istorijskih predmeta. Za crnogorski narod Cetinjski manastir ima veliki značaj jer brojni članovi crnogorske kraljevske porodice, uključujući kraljeve i Tu su sahranjene poznate ličnosti iz dinastije Petrovi-Njego.

Manastir Cetinje Crna Gora

Dvor kralja Nikole

Na Cetinju, u Crnoj Gori, postoji istorijska kraljevska rezidencija pod nazivom Dvor kralja Nikole, koji se naziva i Plavi dvor. Kao zvanična kuća tadašnjeg crnogorskog kralja, kralja Nikole I Petrovića-Njega, sagrađena je palata 1867. godine. Palata je funkcionisala kao rezidencija kraljevske porodice, kao i središte društvenih i političkih dešavanja. Neoklasični i mediteranski uticaji su među mnogim arhitektonskim stilovima koji se mogu videti u celoj palati. Njegova prepoznatljiva plava fasada daje mu nadimak „Plava palata“.

Struktura je ukrašena složenim ukrasima, dekorativnim komponentama i velikim halama.Iako je palata zatvorena za obične posjetioce, ima muzej koji prikazuje posjede kraljevske porodice i daje informacije o prošlosti Crne Gore. U muzeju su izloženi različiti nasleđi kraljevske porodice, uključujući nameštaj, umetnička dela, istorijske predmete i lične stvari. Za Crnu Goru, Dvor kralja Nikole je važno kulturno i istorijsko mesto. Služio je kao dom dinastije Petrovi-Njego, značajne ličnosti u istoriji naroda. Palata odslikava veličanstvenost i raskoš tadašnjih crnogorskih monarha.

Istorijski muzej Cetinje

Kulturni centar koji predstavlja crnogorsku istoriju, umjetnost i kulturu je Istorijski muzej Cetinje na Cetinju, Crna Gora. Muzej se nalazi u bivšoj Biljardi, palati iz 19. vijeka. Istorijski značaj same palate Biljarde doprinosi privlačnosti posjete muzeju. Raznovrsne izložbe u Istorijskom muzeju Cetinje nude poglede na istoriju i kulturu Crne Gore. Izložbe prikazuju brojne aspekte crnogorskog života, uključujući politiku, umjetnost, kulturu i svakodnevni život. Eksponati obuhvataju nekoliko vremenskih perioda, od antike do sadašnjosti. Muzej je dom pozamašne kolekcije relikvija, koja uključuje istorijske zapise, umetnička dela, etnografske artefakte i uspomene.

Kroz ove predmete i prateći narativ, posjetioci mogu istražiti izložbe i upoznati crnogorsko naslijeđe. Temeljno i sveobuhvatno razumijevanje bogate istorije i kulturnog naslijeđa Crne Gore može se steći posjetom Istorijskom muzeju Cetinje. Prikazi, artefakti i obrazovne aktivnosti pomažu ljudima da steknu dublje razumevanje istorije i identiteta zemlje.

Istorijski muzej Cetinje

Vlaška crkva

Dok ste tamo, možete se kratko zaobići do crkve Vlaka. To je zapravo jedna od najpotcenjenijih znamenitosti na Cetinju.
Crkva, koja datira iz 1864. godine, podignuta je na mestu bogomilskog groblja (još se mogu videti ostaci na nekoliko nadgrobnih spomenika), zamenivši prvu gradsku crkvu. Prema urbanom predanju, ograda crkve je podignuta oružjem osmanskih trupa koje su zarobljene u bici na Grahovcu 1858. godine. Stara crkva Vlaka, koja je podignuta u KSV veku, veoma je značajna za istoriju ovog kraja i kulture. To je jedna od najstarijih cetinjskih crkava, koja je tokom godina bila poprište raznih istorijskih događaja.Arhitektonski dizajn crkve kombinuje vizantijske i konvencionalne balkanske uticaje.

Prisutni su kameni spoljni zidovi i mali zvonik. Unutrašnjost je ukrašena svetim freskama i ikonama, koje odražavaju umjetničko naslijeđe pravoslavnih hrišćana. Vlačka crkva je značajno bogomolja lokalnog pravoslavnog stanovništva i značajan je vjerski spomenik na Cetinju. Tu se održavaju redovne verske službe i ceremonije, privlačeći i meštane i turiste koji traže duhovni susret.
Posetioci crkve Vlaka mogu da uživaju u arhitektonskom sjaju, obožavaju svete murale i uživaju u duhovnom ambijentu užurbane pravoslavne crkve.

Vlah crkva Cetinje

Nacionalni park Lovćen

Crnogorski nacionalni park Loven je prelijep i istorijski značajan nacionalni park. Park, koji ima ukupnu površinu od oko 6.220 hektara, nalazi se na jugozapadu Crne Gore. Nalazi se u blizini grada Cetinja i lako je dostupan iz drugih značajnih gradova širom zemlje. Park je poznat po svojoj prirodnoj lepoti koja oduzima dah, koja obuhvata raznovrsne topografije, uključujući neravne planine, duboke klisure, guste šume i živopisne doline. Odlikuje se svojim kraškim pejzažom, koji karakteriše strme litice i padine sa kojih se pruža zadivljujući panoramski pogled. Nacionalni park Loven je takođe veoma važan u kulturnom i istorijskom smislu. Grobnica u čast slavnog crnogorskog kneza i pjesnika Petra II Petrovića-Njega nalazi se na vrhu planine Loven.

Mauzolej predstavlja crnogorski identitet i pruža široke vidike sa svoje pozicije. U parku se pored mauzoleja mogu naći i druge istorijske strukture i lokaliteti, uključujući utvrđenja, manastire i antička naselja. Ove lokacije pružaju informacije o istorijskom i kulturnom naslijeđu Crne Gore.
Nacionalni park Loven nudi prekrasan prirodni pejzaž, kulturnu istoriju i aktivnosti na otvorenom. Bilo da tražite prelepe pejzaže, aktivnosti na otvorenom ili da saznate više o prošlosti Crne Gore, putovanje u Nacionalni park Loven je zagarantovano nezaboravno.

Lovćen-Nacionalni-park

Gdje odsjesti na Cetinju?

Cetinje nudi širok izbor smještaja za različite ukuse i raspone cijena.
Postoji nekoliko hotela koji nude udoban i udoban smeštaj. Ovi hoteli imaju pogodne lokacije i objekte kao što su pabovi i restorani. Hotel Grand, Hotel Ivanov Konak i Hotel Monte Rosa su neki od poznatih smještaja na Cetinju. Razmislite o odsjedanju u pansionu ili noćenju s doručkom ako želite neobičnije i intimnije okruženje. Ova rešenja često nude individualnu pažnju i prijatnu atmosferu. Pansioni kao što su Guest House Konak i Guest House Mirenza pružaju ugodan smještaj i prijateljsko okruženje.

Razmislite o odmoru u susjednom selu Cetinja ako želite više rustikalno i prirodno iskustvo.Postoje pansioni i seoski smještaj u kojima možete uživati u tišini sela i otkriti prirodne ljepote ovog kraja. Uzmite u obzir lokaciju, sadržaje i svoje posebne ukuse kada birate mjesto za boravak na Cetinju. Savetuje se da rezervišete unapred, posebno tokom najprometnije sezone putovanja, kako biste garantovali željeni izbor smeštaja.

Hotel Cetinje Crna Gora

Gde jesti i piti na Cetinju?

 • Restoran Konak: Ovo mesto ima domaći ambijent i služi tradicionalna crnogorska jela. Probajte neke regionalne favorite kao što su cicvara (jelo od sira i kukuruznog brašna), kaamak (kasa od kukuruznog brašna) i Njeguki prut (dimljena šunka).
 • Kod Pera na Bukovicu je restoran specijalizovan za meso sa roštilja. Nalazi se u prelepom kraju u blizini reke Bukovice i služi jela poput poznatog regionalnog “komplet lepinja” (sendvič od mesa sa roštilja i šlaga).
 • Restoran Zora nudi tradicionalna crnogorska jela sa savremenom notom. Smešten je u istorijskom objektu. Uživajte u kuhinji pripremljenoj od namirnica koje se mogu naći u blizini, uz raznovrsna crnogorska vina.
 • Kafe Lovac: U centru Cetinja se nalazi poznata kafana sa predivnim prostorom za sjedenje u kojem se služe kafa, pića i lagana jela.
 • U Pub Mica’s su dostupna razna domaća i strana piva, kao i izbor koktela i žestokih pića.
 • Cafe Peko: Miran kafić idealan za posmatranje ljudi dok ispijaju šoljicu kafe ili čaja.
jedi i pi Cetinje Crna Gora